Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

tisdag 13 september 2011

Marinbloggen har kastat loss!

Äntligen har Marinbloggen sett dagens ljus! Den har tidigare efterfrågats, bland annat via denna kanal, och välkomnas varmt av många marint intresserade.

Marininspektören hade, i sin tidigare tjänst som chef 4.sjöstridsflottiljen, som vana att skriva veckobrev till personalen, såväl hemma som borta. I veckobreven informerade han om verksamheten vid flottiljen och aktuella frågor, något som var mycket uppskattat. Det är mycket glädjande att se att han fortsätter denna fina tradition i sitt nya ämbete.

Marinbloggen finns på FM Bloggportal tillsammans med ett stort antal andra bloggar med Försvarsmaktsanknytning. I och med skapandet av en bloggportal tar FM ett stort steg mot ökad öppenhet och dialog som i längden främjar verksamheten vid förband, skolor och centra. Att personalen får mer information om, och ökad förståelse för, de problem som den marina ledningen har att hantera bör minska frustrationen på gräsrotsnivå. Samtidigt kommer möjligheten att kommentera och ställa frågor direkt till de marina cheferna att ge underställda möjlighet att sprida information och förslag uppåt i hierarkin utan att de måste passera ett antal filter på vägen.

Man kan ställa sig frågan varför FM egentligen skapar bloggportalen? Om man är lite konspiratorisk kan man tänka sig att det är för att förekomma och neutralisera övriga försvarsmaktsbloggar som tidigare har fått härja fritt i cyberrymden. Är man mindre paranoid kan man se det som ett naturligt steg i informationssamhällets utveckling.

Något annat som slår en i denna utveckling är att det först skapades en Flygvapenblogg som snart följdes av en Arméblogg och nu en Marinblogg. Varför inte en gemensam Försvarsmaktsblogg? Vi är väl EN Försvarsmakt där alla är identiskt lika och känner sammanhållning? Är det en spirande återgång till Försvarsgrensindelning vi ser? Eller tvingas vi snart ta del av Logistikbloggen, Ledningsbloggen, Undsäk-bloggen med flera?

Oavsett detta - Marinbloggen är varmt välkommen! Äntligen något som beskriver VÅR verklighet!

/ Commander

7 kommentarer:

  1. Det är väl bra att de olika försvarsgrenarna får egna bloggar. Försvarsgrenar ska få snöa in på sina områden, det är ju det som gör dem till experter på vad de gör.

    Jag hoppas stenhårt på en återgång till försvarsgrensindelning men med ett större samarbete än förr.

    SvaraRadera
  2. @ Henrik:
    Håller med helt och fullt! Det är en nåd att stilla bedja om...

    Jag lyckades tydligen inte riktigt få den drypande ironin att tränga igenom riktigt som avsett.

    / Commander

    SvaraRadera
  3. Jag märker av att jag har svårt att kommentera på försvarsmaktens blogg, e det bara jag?

    SvaraRadera
  4. Commander:

    Om det är något jag lärt mig genom åren som bloggare så är det att ironi inte gör sig i textform - tyvärr.

    SvaraRadera
  5. @Henrik: Vi hade lite strul med kommenteringsfunktionen på några bloggar i samband med lanseringen (en bland många buggar). Vi ska ha fixat detta nu för alla nya inlägg som skapas. I övrigt är det upp till respektive blogg/bloggare att bestämma hur kommenteringen ska fungera/tillåtas på just deras blogg. Vi uppmuntrar dock alla att tillåta kommentering.

    /Johannes

    SvaraRadera
  6. Nu har marinbloggen skrivit om de tilltänkta stödfartygen.

    http://blogg.forsvarsmakten.se/marinbloggen/2011/10/06/nya-stodfartyg-gamla-sanningar-och-brister/

    Kommentar?

    SvaraRadera
  7. @ kriesse:
    Jag har inte satt mig in i exakt hur fartygen kommer att se ut och vilka förmågor de kan tänkas inneha i detalj, utan jag väntar med spänning på upphandlingsunderlaget.

    Spontant kan jag säga att det är positivt att det ändå blir två fartyg, små serier blir mycket dyra per enhet i inköp och medför ökade kostnader för underhåll och drift. Helst hade jag sett fyra fartyg som en del i en större beställning tillsammans med exempelvis Norge, Danmark eller Tyskland.

    Jag hyser också samma farhågor som återspeglas i kommentarerna från Sailor och Henrik Nilsson på Marinbloggen. Att fartygen får egenskydd motsvarande det som våra stödfartyg traditionellt har, dvs bristande sensorer och vapen.

    ALLA örlogsfartyg behöver sensorer (främst SIS och spaningsradar) och vapen (lv-robot, artilleri och tung ksp [motsv.]) för egenskydd. Vi har inte ytstridskrafter nog att skydda de egna stödfartygen i händelse av en konflikt mot en avancerad motståndare - de måste ha ett egenskydd värt namnet.

    Om man bygger fartygen inriktat mot att de skall kunna delta i operationer av typen Atalanta eller Unifil så kommer fartygen att kräva ett enormt stöd i högre konfiktsnivåer.

    Den som lever får se, men jag är skeptisk...

    / Commander

    SvaraRadera