Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 5 juli 2012

Carlskrona åter i elden!

Regeringen har beslutat att åter skicka HMS Carlskrona till Somalia. Bra beslut. Stående förband skall användas, inte stå i beredskap!

Dags att vila ut ordentligt under semestern, till hösten blir det full fart igen!

/ Commander

5 kommentarer:

 1. Jag tycker också att det är bra att vi nu går mot en förnyad insats utanför Somalia.

  Men regeringen har bara beslutat att Försvarsmakten får inleda planering och föreberedelser för en insats. När det blir dags för beslut om insats krävs ett riksdagsbeslut på detta. Att det blir en insats är väl ganska troligt men det är viktigt att hålla rätt på vem som gör vad och vad som faktiskt är beslutat.

  /Peter

  SvaraRadera
 2. Helt rätt, Peter. Dock är det formella beslutet, just det, en formalitet. Vid det laget är i princip alla förberedelser gjorda och fartyget påväg att kasta loss. Men, rätt skall vara rätt.

  / Commander

  SvaraRadera
 3. Ja, HMS Carlskrona är verkligen ett örlogsfartyg som kan representera den Svenska försvarsmakten. Hon har aldrig varigt het men kanske har de bytt 40mm kanonerna hon hade sist jag segade med henne mot potentapjäser? Kanske rent av 40/48or? Det vore flott isåfall förmodligen äldre än alla sjömän ombord och de flestas föräldrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja HMS Carlskrona är ett bra fartyg för uppgiften. Stor (med svenska mått mätt) och med funktionella och bekväma utrymmen. Men nej, 40 mm pjäserna byts inte. Pjäserna ombord är just 40/48 med ett nytt yttre skal. Potenta eller inte, de är i alla fall lämpade för uppgiften att jaga pirater.

   Radera
 4. Ger verkligen EUNAVFOR insatsen relevant resultat och finns det inte en risk att man suboptimerar organisationen för att jaga pirater?

  /Marinjären

  SvaraRadera