Enligt New York Times kommer Japan inom kort att publicera nya riktlinjer för sina väpnade styrkor. Riktlinjerna innebär ett minskat fokus på pansar- och artilleri för att möta Ryssland i norr till förmån för mer mobila enheter som skall kunna hantera det ökande trycket från Kina.
Anpassningen kommer samtidigt som USA trycker på Japan att öka sin militära roll i regionen som svar på Nordkoreas provokationer. Den nya strategin kommer att påtala vikten av ökad integration med amerikanska stridskrafter, behov av att anskaffa nya ubåtar och stridsflygplan och att skapa markförband som kan flygtransporteras för att snabbt försvara de omstridda sydliga öarna.
En annan orsak till förändringen är naturligtvis rädslan för Nordkoreas kärnvapenprogram.
Vid ett besök i veckan uppmanade amiral Mike Mullen Japan att delta i USN övningar med Sydkorea. Amiral Mullen hävdade, vid ett möte med försvarsminister Toshimi Kitazawa, att de båda nationerna behöver stödja Sydkorea. Förslaget om trilaterala övningar har redan mött motstånd i Japan, främst orsakat av hinder i konstitutionen, men även i Sydkorea av historiska orsaker.
/ Commander
Just de historiska orsakerna till komplexiteten i konflikterna i området har jag snabbskissat i ditt inlägg Ryssland Kritisk Till Nordkorea.
SvaraRaderaDet kan ju synas som om Sydkorea och Japan har all orsak att samöva mot en gemensam motståndare. Vi skall komma ihåg att Japanerna är mycket oroade av de långdistansraketsförsök (puh)som Nordkorea genomfört och där de nu har kapacitet att nå västra delarna av USA och givetvis då hela Japan.
Visst känns det som om hela området håller på att omdanas militärstrategiskt. Det är första gången i mitt liv som Japan oroar sig för Kina som militärmakt och tonar ner konflikten med det nya Ryssland om de norra Japanska öarna.
Kina håller på att etablera sig som en sjömilitär stormakt i hela regionen.
http://www.rsis.edu.sg/publications/WorkingPapers/WP205.pdf
Man skall komma ihåg att senast Kina var ute militärt på de sju haven var under första delen av 1400-talet och då med fartyg på 1500 ton. Columbus flaggskepp Sankta Maria var på 500 ton ett halvsekel senare. Kineserna nådde Persiska Viken, Röda Havet och Afrikas ostkust. Det kunde ha varit de som tagit Västvärldens plats som erövrare och Leading Nation, men av någon orsaks anledning valde man att förstöra flottan och påbörja en lång period av isolering.
Den perioden är nu slut.
Jag ska be att få tacka för att du uppmärksammar konflikten DRK-ROK. Det är få i Sverige som ägnar situationen i Sydostasien något intresse och även om dina tankar har en viss nautisk slagsida ;) så välkommnar jag alla svenska artiklar i ämnet. Fortsätt så!
SvaraRadera@ Sarvi:
SvaraRaderaJust nu har konflikten en "nautisk slagsida" då den är i det stadiet då flottmanövrer och marina markeringar är en viktig del av det politiska spelet.
Längre fram kommer konflikten kanske få en mer luft- eller marktung inramning. Jag kommer dock, främst av kunskapsbrist om övriga arenor, att fortsatt ha en marin vinkel på det jag skriver.
Tack för din uppmuntran!
Med önskan om en fredlig och trivsam jul,
/ Commander