Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

fredag 11 november 2011

Ur led är tiden - NBG

Äntligen...!

Socialdemokraterna har insett att Sverige inte har råd att leda en av EUs två stående stridsgrupper, ett beslut som en gång drevs igenom av Göran Persson.  Tyvärr har inte regeringen nått samma insikt.

De borgerliga politikerna går i otakt med tiden och gör sitt bästa för att försvara det ursprungligen socialdemokratiska initiativet att Sverige med jämna mellanrum skall ha ledningen för en av de två stridsgrupper (EU BG) som ständigt står i beredskap som EU-gemensamt säkerhetspolitiskt instrument. 

Sverige har två gånger haft ledningen för Nordic Battle Group (NBG). Kostnaden för att sätta upp en stridsgrupp uppgår till miljarder varje gång det sker, även om siffrorna i debatten varierar. Det beror dock helt på hur man räknar och vad som ingår i beräkningarna. Oavsett summa är det något som belastar det redan anorektiska försvarsanslaget.

EU BG som säkerhetspolitiskt instrument har aldrig använts (ja, de enstaka soldater och enheter ur NBG som deltog i FL01 må ursäkta) och kommer sannolikt aldrig att användas. För att så skall kunna ske krävs konsensus mellan unionens samtliga medlemmar och det är som alla förstår en utopi.

Därför - lägg ned EU BG!

Ett alternativ till att slopa EU BG som koncept är att de europeiska länderna väljer att bygga upp en gemensam militär förmåga, något som ingen av de europeiska ledarna inte verkar se något behov av. De flesta västerländska länder är ju redan medlemmar i NATO och har som sådana tillgång till - och inflytande över - världens bäst fungerande försvarsallians. De har inget behov av ytterligare en säkerhetspolitisk organisation, och knappast ekonomi för det heller.

Låt oss nu inse att NBG må ha tjänat väl som ett verktyg för att lyfta armén ur invationsförsvarets djupa lera, men att det är fullkomligt värdelöst som säkerhetspolitiskt instrument. Ett mycket dyrt instrument dessutom som ingen vill eller vågar använda.

Det är dags för våra politiker att inse att vi inte har råd att kasta ut miljarder till ingen nytta bara för att de skall få några få poäng i Bryssel. Därtill är vår försvarsbudget alltför mager.

/ Commander

5 kommentarer:

 1. Rätt Commander! Sverige bör däremot fortsätta med marina insatser inom EUNAVFOR, Op Atalanta. En kostnadseffektiv användning av försvarsmaktens styrkor som ger stöd åt svenska intressen. Dessutom bidrar fortsatta insatser till utvecklingen av den marina interoperabiliteten med andra EU/partnernationer.

  Helsingborg, Härnösand och Amfitrite nästa!

  The Observer

  SvaraRadera
 2. @ Observer:
  Ja, att vi avsäger oss ansvaret för att leda EUBG innebär på intet sätt att vi skall sluta delta i internationella insatser. Tvärt om, skulle jag vilja säga. De miljarder vi kastar bort på att ställa upp styrkor i (i detta fall) meningslös beredskap bör i stället användas till insatser i närområdet och längre bort, tex. utanför Libyen eller Somalia. Eller varför inte för att bekämpa narkotikasmuggling i Karibien liksom andra västerländska sjöstridskrafter? Vissa av öarna där är också en del av Europa...

  Med rätt bemanning kan vi ha fartyg i ex-vis Op Atalanta mer eller mindre kontinuerligt. Med "rätt bemanning" avser jag naturligtvis flera besättningar per skrov. Det är tyvärr en dröm i flerfärg för tillfället.

  / Commander

  SvaraRadera
 3. NBG behöver inte kosta skjortan. Med stående förband och sund ambitionsnivå kan FM lösa den uppgiften utan drastiskt ökade kostnader.

  De tidigare BG:na har varit utvecklingsdrivande men det behöver inte BG14 vara.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet! Som försvarsanställd så är det närapå att man gråter då man ser hur mycket pengar som har lagts på NBG...medans väldigt mycket annat får stryka på foten. Som sagt, det har varit kanon för att lyfta armén framåt, men att lägga såna enorma summor på något som aldrig kommer att användas skarpt är bara idiotiskt. Använd pengarna till att stärka upp IO istället det saknas både material och personal till höger och vänster. Jag hade precis som du gärna sett fler besättningar per ftg för att kunna använda dem optimalt. Ja, ja, jag vet att jag drömmer i färg...men det kan man väl få göra ibland ;)
  ++

  SvaraRadera