Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 17 november 2011

Tänkbar ubåt

Försvarsmaktens analys av den misstänkta främmande undervattensverksamheten utanför Göteborg i september är nu klar rapporterar FM på sin hemsida.

Efter uppgifter om oförklarliga iakttagelser i havet utanför Göteborg den 12 september drogs en större spaningsoperation i gång. Den pågick till den 16 september. Ett antal ytstridsenheter från såväl 3.sjöstridsflottiljen som 17.bevakningsbåtskompaniet kunder snabbt sättas in tack vare den pågående övningen Northern Coast som genomfördes i vattnen utanför Göteborg. Att fartygen kunde sättas in inom rimlig tid får därför ses som en lycklig tillfällighet. Efter genomförd insats har ett analysarbete skett.

- Det som nu skett är ett mycket brett analysarbete där en av iakttagelserna är en bild, säger konteramiral Jan Thörnqvist, marintaktisk chef.

Några säkra slutsatser går inte att dra av analysarbetet, vilket inte är att förundras över. FM har mycket höga beviskrav när det gäller att bedöma undervattenskränkningar. Det går inte att utesluta främmande undervattensverksamhet, även om det mest sannolika är att observationen har en naturlig förklaring.

/ Commander

GP, SvD, DN, Expressen, BLT

5 kommentarer:

 1. För HYDRA-verksamhet - överallt halut!

  UbjO

  SvaraRadera
 2. "...även om det mest sannolika är att observationen har en naturlig förklaring."

  För mig och alla mina kollegor som arbetat med dessa observationer PÅ RIKTIGT! Kan inte du berätta vad du vet som inte vi vet? Skulle vara intressant att lägga i kunskapsbanken...!

  SvaraRadera
 3. @ Anonym 15.12:
  Jag erkänner villigt att jag inte har någon som helst detaljkunskap om det aktuella fallet. Om jag hade det skulle det inte diskuterats i detta forum.

  Mitt uttalande grundade sig på rent statistiska grunder - hur många observationer har gjort de senaste 30 åren och hur många har klassificerats ubåt eller sannolik ubåt? De flesta observationer HAR en naturlig förklaring. Hur det var med den nu aktuella observationen förutsätter jag du vet.

  / Commander

  SvaraRadera
 4. Listiga ordvändningar? Om jag observerar ett flygplan som passerar så är det väl en naturlig förklaring att ett flygplan verkligen har passerat? Har "naturlig förklaring" förskjutits i betydelse så att det numera betyder att man politiskt kan acceptera och erkänna företeelsen?

  SvaraRadera
 5. Konstigt, jag hittar inte mycket om det här på nätet. vore intressant att läsa mer insatta kommentarer, även mer problematiserande än "Troligtvis naturlig förklaring". Den där flytbryggan förra vintern diskuterades ju till leda på sin ställen.

  SvaraRadera