Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 31 januari 2013

ÖB fortsatt sjukskriven

Försvarsmakten meddelar idag att Överbefälhavarens sjukskrivning förlängs till mitten av mars. Det är knappast att förvånas över - att komma tillbaka efter en sjukskrivning orsakad av överansträngning är inget man gör i en handvändning. Det tar tid - lång tid.

Man kan anta att officerare, soldater och sjömän har en något högre tröskel än gemene man innan överansträngningen blir så stor att den resulterar i sjukskrivning. Militär personal är trots allt utbildade och övade för att kunna fungera under stark fysisk och mental press. Detta faktum kan emellertid förstärka problemet, det finns en överhängande risk att man låter det gå för långt innan man drar i nödbromsen. Därför är det extra viktigt att alla i ett arbetslag är observanta på varandra och vid behov tar upp en diskussion om hur de mår. På allvar.

Hur långt det gått i Överbefälhavarens fall vet nog ingen, kanske inte ens han själv. Det kan vara svårt att ställa en korrekt diagnos när man är mitt i situationen. Man kan dock misstänka att en Överbefälhavare, som högste chef och i en mycket offentlig position, har en ännu högre tröskel än oss övriga. Det skulle förvåna föga om Överbefälhavarens sjukskrivning förlängs ytterligare. Jag hoppas jag har fel - Försvarsmakten behöver en chef som talar klarspråk och står upp för myndigheten när det blåser snålt.

Överbefälhavaren har skrivit ett brev till Försvarsmaktens personal där han beskriver situationen och tackar för allt stöd han fått. Facebook-gruppen "Krya på dig ÖB" har idag över 7000 medlemmar som visar sitt stöd för Överbefälhavaren. Tyvärr, måste jag säga, har den utvecklats från att vara ett stöd för Överbefälhavaren till att bli ett forum för allmän försvarsdebatt. En rätt låg sådan också. Lite ovärdigt.

KRYA PÅ DIG ÖB! Varje chef har en ställföreträdare som kliver in och håller skutan flytande tills chefen har återställt stridsvärdet och åter kan träda in med full kraft. Låt det ta den tid det tar.

Det svårt misshandlade uttrycket "personalen är Försvarsmaktens viktigaste resurs" bevisas nu av myndighetens personal själv - värmen och omsorgen som visas vår högste chef och kollega går inte att ta miste på. Det är vid dylika tillfällen jag känner att jag fortfarande - trots allt - är stolt över att tjänstgöra i Försvarsmakten!

Det är ju ändå bara ett särintresse bland många andra. Som biodling eller fågelskådning.

/ Commander

4 kommentarer:

 1. Jag var själv hemma för "utmattning". Det är ingen rolig historia, under den tiden (2 månader) fick jag tre telefonsamtal från folk som brydde sig. I övrigt tyst i etern. Det sociala stödet vid en sjukskrivning är viktigt.(När man väl orkar med det).
  Att vi officerare är tuffare må väl vara hänt men när det kraschar så kraschar det rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om vi är tuffare, eller om vi tror att det förväntas av oss att vi skall vara det. Hur som helst tror jag det finns en ökad risk att vi låter det går för långt för att vi inte är bekväma att be om hjälp eller att säga "nu orkar jag inte detta".

   Alla individer är olika och har olika tröskelnivå för när det blir för mycket och man inte orkar mer, "när kroppen säger ifrån". Likaså är var och ens upplevelse unik och ingen som inte har varit där kan nog riktigt förstå hur det känns för den som drabbas.

   Skönt att du är tillbaka! Vi har flera fall även i mitt förband som vi försöker stödja så gott det går. Tyvärr är det sällan tillräckligt.

   / Commander

   Radera
  2. @ Anonym.

   Jag tror att även de som bryr sig kan bli en del av problemet för den som drabbats. Jag skriver "jag tror", för jag vet inte.

   Med förstånd och känslor verkar det bra med en engagerad omgivning men det kan också vara så att den drabbade i sitt vegetariska tillstånd inte förmår att bära av, utan även omsorgen blir för mycket.

   Egentligen dumt att "tycka" när man som jag saknar all erfarenhet i ämnet, men se det som att jag tycker att det är viktigt att ämnet debatteras, helst av någon som "vet". Jag tror att problemet är reellt och att de flesta kan drabbas eller åtminstone känna någon som drabbas.

   Att ÖB drabbats förstår jag fuller väl. Det är inte lätt att försöka få plats med 25 liter i en 20-literspyts.

   Radera
 2. Ja,tänk ,nu har Janne "Salis" tagit över som ÖB!

  I mars förra året så frågade jag Janne på Ing 2 ,mäss, hur han blivit generallöjtnant!

  Ja,tänk sa Janne, "jag som började som Mässpojke på F6 en gång!"

  Janne har gjort en fin karriär minsann!

  SvaraRadera