Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

fredag 21 januari 2011

The absolute best

BAE Systems har fått kontraktet att tillverka det primära artillerisystemet till de Littoral Combat Ships (LCS) som byggs av Lockheed Martin.

"We're very happy to be part of the LCS program," säger Gary Slack, president för BAE Systems U.S. Combat Systems. "We look forward to furnishing these dynamic new ships with the absolute best in naval gun technology."

Vapensystemet kommer att bestå av Bofors 57 mm Mk3 / Mk 110 57 mm utrustad med 3P-ammunition, dvs samma pjäs som Visby är bestyckad med.

Systemet finns också i flottor runt om i världen, bla. Finland, Mexico och US Coast Guard. Enligt uppgift skall även nästa amerikanska jagare utrustas med systemet.

Detta om något är ett erkännande av kvaliteten på svensk vapenteknologi och artillerisystemet ombord Visby.

Produktionen kommer att ske vid BAE Systems anläggningar i Louisville, Kentucky; Minneapolis, Minnesota; och i Karlskoga, Sverige och kommer att pågå till och med 2017.

/ Commander

6 kommentarer:

 1. Ett bra betyg, kanske det bästa man kan få.
  Men man får vara glad för det lilla, när vi inte har något annat.

  Vi väntar fortfarande på verkanssystem i form av sjömålsrobot, torped och lv-robot.

  Kommer vi att få se dessa system operativa innan det är dags att avveckla skroven?

  SvaraRadera
 2. Japp, Visby är giftig för flygplan i en riktning i och inom 3-5 km. En sjömålsrobot eller två kan därmed ställa till ett stort problem.

  SvaraRadera
 3. @Chefsingenjören:
  Visby är giftig för alla flygetyg inom porté. Inte bara flygplan. Det finns för övrigt inte ett enda ej eldrörsbaserat luftvärnssystem som kan hantera ETT skott från en ss22. Detta oavsett hur god förvarning man än får.

  SvaraRadera
 4. Snälla! Visby har EN kanon! INGET ANNAT! Bortskjuten utan att någon fattat varför!

  SvaraRadera
 5. Är en Visbykorvett med sin kanon ens ett robotvärdigt mål? En normalstor handelskasse är nog ett viktigare mål.

  SvaraRadera
 6. @anonym 23:05
  Jag ifrågasätter starkt dina kunskaper om och förståelse för luftförsvar på ytattackfartyg. Visby har visserligen bara "en kanon" men med prestanda många inte inser. Bakom den finns en mycket kvalificerad eldledning. Lägg till det en avancerad spaningsradar som följer upp till 100 mål i 3 dimensioner samtidigt och på bråkdelar av en sekund kan invisa siktet mot ett nytt hot. Systemet är byggt för att hantera multipla lufthot samtidigt och det kunde redan föregångaren på Göteborgskorvetterna. De båda generationerna före det med kanonen 57mm 7102 och Arte 722 på robotbåt respektive Arte 726 på patrullbåt och Carlskrona har också alltid varit resektingivande. Skillnaden med de äldre systemen var främst långsammare reaktionstid och mindre möjlighet till snabb målväxling. På Visby är hela kedjan SRR-ERR-kanon mycket vass. Enda begränsningen är just att det bara finns en pjäs. Skulle den haverera blir man hänvisad till motmedelssystemet tills felet åtgärdats.

  Eldrörsluftvärn räcker långt när det gäller fartygens egenskydd. Att skydda andra enheter är däremot svårare då beräkning av ballistiken mot ett mål i sidflykt är ganska svår. För den sortens uppgift är en lv-robot helt klart att föredra, men den frågan hänger som bekant främst på våra folkvalda.

  SvaraRadera