Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

tisdag 18 januari 2011

Ett ekonomiskt understatement

ÖB Sverker Göranson säger, under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, att han vill få igång en diskussion om Försvarsmaktens långsiktiga ekonomi.

Ett insatsberett försvar kräver fortlöpande investeringar och dagens ekonomiska förutsättningar bedöms inte att räcka till för åren efter 2014

Flera äldre materielsystem måste efter 2014 moderniseras eller ersättas med nya om Sveriges försvar ska behålla operativ förmåga i paritet med omvärlden. 

– Internationella studier visar att kostnader för försvarsmateriel stiger betydligt med än de index som ligger till grund för nuvarande priskompensation. Även kostnader för personal och kontinuerlig träning påverkar ekonomin, sa ÖB Sverker Göranson i sitt anförande.

ÖBs uttalande får sägas vara årets ekonomiska understatement.

Ingen med någon insyn i FM verksamhet kan annat än att hålla med honom. Vi har inte råd att bemanna organisationen utan förutsätts skära inom insatsförbanden till den grad att de inte är insatsklara, vi har inte råd med materiel i tillräcklig omfattning och kvalitet, vi har inte råd att betala rimliga löner för soldater och sjömän som anställs. Listan kan göras lång.

Sedan måste vi också, som jag tidigare framfört, bättre se över vad vi använder anslagen till. Men det är en annan fråga - decennier av underfinansiering gör att ekonomin inte går ihop, oavsett hur väl vi hushåller med tilldelade resurser.

/ Commander

3 kommentarer:

 1. Jag är väldigt cynisk, men jag tror knappast FM skulle lösa sin uppgift bättre med 60 mdr per år istället för dagens 40 mdr(De extra pengarna skulle gå till något "svarthål" GLC/NOC motsv.)

  Med de enorma problem som FM ständigt uppvisar vill jag i egenskapen av skattebetalare inte ge en enda krona extra till FM. Utan att organsitionen genomgår en TOTAL revision på alla plan.

  Genomförs ovanstående med märkbar effekt kan vi diskutera högre anslag till FM

  SvaraRadera
 2. Det är inte pengar som är lösningen, det är LEDARSKAP!!!

  SvaraRadera
 3. @ 18.40:
  Håller med! Ett steg på vägen är att återinföra Försvarsgrenarna med en stab för respektive arena och med en ansvarig chef, men jag tror det krävs mer ändå. Den pågående förändringen av HKV (och därmed FM) är endast en liten putsning som varken kommer att göra till eller från.

  @ 19.56: Helt rätt! Problemet är att ingen i vår funktionsindelade FM har ett helhetsgrepp och kan göra logiska avvägningar som hänger samman i en helhet.

  / Commander

  SvaraRadera