Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 20 januari 2011

Halvt rätt och helt fel - uppdaterad

Försvarsminister Sten Tolgfors kommenterar på sin blogg ÖBs uttalande om Försvarsmaktens behov av ökade ekonomiska ramar efter 2014. Försvarsministern hävdar, helt riktigt, att försvarets uppgift ska styra dess utgift. Uppgift och utgift måste mötas. Innan ekonomin beslutas skall en strukturerad analys genomföras.

En omvärldsbeskrivning och en säkerhetspolitisk analys, där inte minst närområdet och utvecklingen i Ryssland är centrala delar, görs först. Utifrån denna analys dras slutsatser kring försvarets inriktning och dimensionering. Andra aspekter kring materiel kan likaledes analyseras. I det arbetet kommer synen på försvarsanslagens storlek efter 2014 att falla ut. 

Så långt allt väl. Det är sedan det går fel.

Ministern hävdar, grundat på bedömningen att ekonomin 2010 har varit i god balans, att "uppgift möter [...] utgift tämligen väl". Helt fel. Att ekonomin är i relativt god balans är inte ett tecken på att uppgift möter utgift utan ett tecken på  att Försvarsmakten har löst sin "huvuduppgift" - att hålla budgeten!

Förbanden och HKV håller just på med en räkneövning kallad "Basorg 13" i vilken insatsförbanden utarmas till den grad att de blir oanvändbara, endast för att spara in några kronor på personalkostnader.

Tar man en titt på nu liggande materielplan ser man att den är kraftfullt underfinansierad kopplat till identifierade behov. Om man till detta lägger kommande större materielprojekt vilka krävs för att ersätta system som inom kort når åldersgränsen, blir situationen än värre. Listan kan göras lång.

Uppgift möter alltså inte utgift. Istället anpassas uppgiften till ekonomisk ram, medan de reella behoven är underordnade.

Tolgfors bygger ett luftslott, medan han skjuter rems och rök framför riksdagen och svenska folket.

Se även Skipper i ämnet. 

/ Commander

3 kommentarer:

 1. Klockrent inlägg. Särskilt där du definierar FM huvuduppgift - hålla budgeten.
  Till försvarsministerns försvar måste väl ändock sägas att FM rapporterar ju varje år att uppgifterna (förutom att hålla budgeten) är lösta med gott resultat.
  Det blir ju därmed inte så underligt att ministrar och övriga politiker inte inser att gränsen är nådd.

  /j

  SvaraRadera
 2. Bagdad Bob Tolgfors roll är just att sitta framför kameran och låtsas att allt är väl. Peace in our time - här och nu. Allt medan tv-publiken i bakgrunden ser verkligheten.

  SvaraRadera
 3. Anonym @09.35: Du slår huvudet på spiken!
  Varje år är det ett satans liv (med all rätta) om att förbanden saknar resurser (pengar, personal och materiel). "Alla uppdrag är i stor fara om vi inte genast får det vi behöver", detta framgår med all önskvärd tydlighet i månadsrapporter, kvartalsrapporter, och DÅR. Men som genom ett trollslag har alla problem löst sig till ÅR och alla har löst sina uppdrag, alla krigsförband (i den mån de utbildas) är krigsplaceringsbara, detta utan att en enda extra resurs tillförts...

  Problemet är att det finns en alltför tydlig koppling mellan förbandets resultat och chefens vitsord.
  Plutonchefen lurar kompanichefen som lurar bataljonchefen som lurar regementschefen som lurar Inspektörer och C PROD Sakavdelning som lurar C PROD och C INS som lurar C LEDS som lurar ÖB som lurar politikerna...

  Chefer på alla nivåer i hela FM måste ta sitt ansvar och våga underkänna sin egen verksamhet (om det finns fog för det) i stället för att rapportera "allt klart" för att få det högre vitsordet/tjänstgöringsomdömet.

  För att ansvar skall kunna utkrävas på den högre nivån (HKV) måste förbandsnivån i officiella rapporter och skrivelser berätta sanningen. Som det är nu så kommer sanningen endast fram vid informella möten vid generalers förbandsbesök alternativt vid chefsmöten på HKV.
  Det skrivna ordet gäller!

  //Åskådare på 1:a parkett

  SvaraRadera