Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 10 februari 2011

Kräftgång på koreanska halvön

Jag skrev häromdagen ett inlägg om att hoppet tänts på koreanska halvön genom att beredskapen sänkts på båda sidor om 38 breddgraden och att man planerade för samtal på överstenivå. Syftet med samtalen var att bereda vägen för kommande högnivåsamtal mellan de båda kontrahenterna, kanske till och med ministernivå.

Samtalen inleddes 8 februari. Två dagar senare kan vi konstatera att dialogen "crashed and burned" genom att Nordkorea avbröt samtalen 9 februari. Sydkorea har, som en förutsättning för fortsatta samtal, krävt att Nordkorea skulle ta på sig ansvaret och be om ursäkt för sänkningen av den sydkoreanska korvetten i mars 2010 och attacken mot Yeonpyeong i november.

Nordkorea å sin sida hävdar att samtalen bör fokusera på att få stopp på militära aktioner som kan uppfattas provocerande för den andra sidan. De förnekar blankt all inblandning i sänkningen av det sydkoreanska örlogsfartyget och menar att attacken på Yeonpyeong var ett svar på Sydkoreas skarpskjutning där några granater slog ned i Nordkoreas vatten.  Detta hävdar Sydkorea är "nonsens" och därmed är dialogen avslutad för denna gång.

"Our military and people cherish peace more than anyone but will never beg for it," skall Nordkorea ha sagt i ett uttalande. "It is the traditional response of our military and people to meet dialogue with dialogue and confrontation with confrontation."

Analytiker hävdar att det är sannolikt att de båda sidorna återupptar samtalen inom kort.

Yang Moo-jin, professor vid University of North Korean Studies i Seoul, skall ha sagt att "There is still room for dialogue. The North appears to be lacking sincerity in its approach while the South lacks flexibility."

Låt oss hoppas att de har rätt, alternativet är ett fortsatt spänt läge med militära konfrontationer som riskerar att utvecklas till en katastrof.

/ Commander

3 kommentarer:

 1. Den käre ledaren fyller 69 år den 16 februari, så det kan ju vara lite udda födelsedagspresenter som ska presenteras för honom av hans efterträdare.

  /Mikael R

  SvaraRadera
 2. @ Mikael R:
  Vilka udda födelsedagspresenter är det du menar kommer att presenteras? Fredstrevare eller nya provokationer?

  / Commander

  SvaraRadera
 3. Tyvärr tror jag att det bir provokationer.
  /Mikael R

  SvaraRadera