Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

onsdag 18 april 2012

Ny Försvarsminister

Regeringen har utnämnt Karin Enström (M) till ny Försvarsminister efter Sten Tolgfors. Enström är tjänstledig yrkesofficer i Amfibiekåren och har ett brett kontaktnät inom Försvarsmakten. Till detta kan läggas en både bred och djup erfarenhet från försvars- och säkerhetspolitik.

Annicka Engblom, en annan av de tänkbara kandidaterna till posten, framför sina gratulationer på sin blogg. Engblom skriver "Det kloka, självklara och i mitt tycke bästa valet föll på Karin Enström (M)..." Håller med om att Enström är ett klokt val som Försvarsminister. Det ännu klokare, mer självklara och i mitt tycke bättre valet hade varit Annicka Engblom (M). Enström kommer dock säkert att göra ett bra jobb.

Vissa kommentatorer raljerar på ett närmast smaklöst sätt över att Karin Enström "bara" är kapten. Många av Försvarsmaktens mest hängivna och engagerade officerare är kaptener. Graden visar hur många skolor en individ har passerat, inte den reella kompetensen. Dessutom kan det, i dessa sammanhang, vara en stor fördel att man inte har gått likriktarkurserna på Försvarshögskolan och att man inte är "du och bror" med generalerna.

Jag, och många med mig, önskar Kn Enström all lycka i det nya jobbet - det behövs!

Åter på frekvensen,

Commander

10 kommentarer:

 1. Varför skulle i ditt tycke Annicka Engblom vara ett klokare, mer självklart och bättre val?

  /Fredrik

  SvaraRadera
 2. De är kloka val båda två, engagerade och driftiga kvinnor med lång personlig erfarenhet av området.

  Det är främst två anledningar till att jag hade föredragit Engblom, den ena är att hon har synts och hörts mer i den försvarspolitiska debatten de senaste åren vilket signalerar en mer aktuell koppling till ämnet. Den andra är att Karin Enströms make är överstelöjtnant och tjänstgör på Högkvarteret. Jag är inte säker på att det är bra med nära personliga relationer mellan ledande personal i myndigheten och ansvarig minister. Men, jag kan ha fel.

  Detta till trots, jag är övertygad om att Enström kommer att göra ett bra jobb.

  /Commander

  SvaraRadera
 3. Du har fel & navelskådar från ett "Pottis-perspektiv" när Du argumentera för Engblom. När det gäller erfarenhet av försvars- & säkerhetspolitik så törs jag påstå att Enström är mer kompetent inom området än Engblom. Hur mycket man "sprattlar" för att ge sig själv "face-time" är inget mått på kompetens & erfarenhet. Om Engblom visar sig tillräckligt kompetent & erfaren så får hon så småningom ett erbjudande om en ministerpost också.

  Menar Du också att när statsministern, efter överläggningar med sina allianskolleger, funnit att Enström är den mest lämpliga för uppgiften just nu så skulle hon behövt överväga en skilsmässa för att kunna acceptera jobbet ? Verkar inte särskilt jämlikt i det 21:a århundrandet !

  F.ö så skulle jag knappast säga att en handläggare till övlt på en sektion hyggligt långt ner i HKV:s hiearki går att likställa med "ledande personal i myndigheten". Men det vet alla som någon gång lämnat sin egen bakgård & tjänstgjort i den centrala ledningen....

  SvaraRadera
 4. Välkommen tillbaka på frekvensen ;-)

  Vem av damerna man föredrar är en fråga om tycke och smak. Smakfullt är det dock inte att försöka att göra kopplingar till geografin. Man blir så trött...

  Det var intressant att höra statsministern motivera sitt val av ny Försvarsminister. Det verkar ha varit erfarenhet både inom försvar-, säkerhets- och utrikespolitiken som fällde utslaget.

  Det var erfarenhet och kompetens som enligt ovan fällde utslaget vid valet enligt Reinfeldt. Det är sådant han värdesätter vid utnämningar av ministrar.

  Mot denna bakgrund vore det intressant att höra honom motivera varför han en gång utsåg Tolgfors till minister!

  Det finns tecken i tiden som antyder att Karin Enström kanske inte får vara Försvarsminister tillräckligt länge för att kvalificera sig för en statsrådspension, utan blir nödd att klara sig på en simpel riksdagsmannapension. Se här en sjöman som tänker på den social omsorg även om dem som makten haver...

  Det vore en Gudi behaglig gärning om marinen kunde samlas mot ett mål, utan interna stridigheter beroende på var man själv råkar vara född, bo och tjänstgöra. Här vore det välgörande om marinledningen kunde slå näven i relingen och förklara att nu är det nog och slut med dumheterna. Det vore ett mästarprov som heter duga. Själv tror jag att det saknas både kraft och pondus, även om viljan kanske finns. Den vridna debatten är ju inte precis nattagammal.

  Som sagt, välkommen åter.

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka Commander. Det var glädjande att se att du är "back online again" efter en längre tid på ÅÖ, eller var det kanske HTM?

  Vi ser nu fram mot många läsvärda inlägg som driver försvarsdebatten, och i synnerhet de marina frågorna framåt.

  Vi ses ute på blogghavet!

  SvaraRadera
 6. @ Anonym 09.41 (något mysko med klockinställningen): "Pottis-perspektiv"? Vad menar du? Att Engblom "sprattlar" för "face-time" får stå för dig. För oss andra är det en insatt och engagerad FÖRSVARS-politiker. Att hon får en minsterpost i sinom tid är sannolikt.

  Jag har inte sagt ett ord om skiljsmässa. Jag tror nog herrskapet Enström kan hantera den problematiken, jag anser dock att det kan innebära en onödig friktion. Detta är för övrigt något som även pressen noterat. Men, om någon skulle byta jobb vore det väl inte den nyss utnämnda?

  Nej, det är möjligt att du har rätt när det gäller myndighetens ledning. Fast med den förvirrade organisationen FM har skulle jag inte vara förvånad om en erfaren handläggare har mer reell makt än många av cheferna.

  Vad vet du om min bakgård och huruvida jag lämnat den?

  @Sumatra och Skipper: Tack för välkomnandet! Vi får se hur länge det håller. De säger att motivation slår klass, men om båda saknas blir det svårt.

  / Commander

  SvaraRadera
 7. @ Commander

  Av profilen på Ditt bloggande framgår rätt tydligt att Ditt perspektiv är Karlskrona-flottistens. Det är bra, för det perspektivet behövs också.

  Vill du inte uppfattas som en sådan av Dina läsare får Du nyansera Ditt bloggande lite mer - eller tåla en & annan "Gliring"... ;-)

  Angående "sprattlandet för face-time" står jag gärna för den åsikten, annars hade jag tigit !

  SvaraRadera
 8. intressant att det fortfarande fins så mycket känslor mellan Karlskrona resp Stockholms fallangerna. Tror det beror på att samtliga vet vilket fatalt misstag FB04 var för Marinen och att det kommer komma en dag då detta misstag kommer att justeras. Denna justering kommer sanolikt inte ligga i Karlskroniternas intresse. Jag tror att det bottnar i att Karlskroniterna harsvårt att inse sin egen regions obetydlighet och regionens direkta olämpliga förutsättningar för marin verksamhet, och att Stockholmarna inte är ödmjuka inför att det faktum att mer än huvudstaden behöver försvaras.

  SvaraRadera
 9. Anonym 04.48

  Du har uppenbart inte alla hästarna hemma. En kommentar baserat på enbart okunskap!

  SvaraRadera
 10. Och du tycker att du verkar för en saklig debatt med raljanta och illa underbyggda uttalanden som "Karlskroniterna har svårt att inse sin egen regions obetydlighet"?

  SvaraRadera