Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

onsdag 23 mars 2011

Kvinnliga piloter, Tomahawk och embargo

The Daily Telegraph rapporterar om operationerna över Libyen, bland annat om kvinnliga Typhoon-piloter. Kvinnliga piloter är tyvärr så sällsynta att det blir en händelse värdig en egen artikel. Från det svenska moderna samhällets sida är det dags att rätta till det missförhållandet, bland piloter såväl som bland övriga personalkategorier i Försvarsmakten.

Tidningen informerar också om hur många Tomahawk-robotar som avfyrats och hur många flygföretag som hittills genomförts:

"Western warplanes have flown more than 300 sorties over Libya and more than 162 Tomahawk cruise missiles have been fired in the United Nations mission to protect Libyan civilians against government troops."

Antalet avfyrade Tomahawk dränerar den brittiska arsenalen av robotar. Enligt tidningen har det hittills åtgått cirka 20 procent av brittiska förrådet av Tomahawk till operationen och HMS Triumph har förbrukat uppskattningsvis 50 procent av mängden ombord. Dags att lägga en kundvagn till amerikanerna om fler robotar...?

Kollegan Klart Skepp har uppmärksammat SvD rapportering att NATOs fartyg skall upprätthålla embargot mot Libyen. Detta är en naturlig och närmast vardaglig uppgift för sjöstridskrafter. Där borde även svenska fartyg vara aktuella, vilket kollegan Wiseman påpekar i kommentarerna till inlägget, om "här och nu"-scenariot hade varit fullt utvecklat. Att återta en beredskap nedåt i skala är alltid enklare och snabbare än att höja beredskapen. Något att tänka på vid nästa kris som uppstår - framgruppera fartyg när en kris är under uppsegling, inte när den är ett faktum.

Mycket kritik har väckts mot insatsen då den saknar en tydlig målsättning och ett tydligt end-state. Enligt Telegraph säger en brittisk parlamentsledamot att:

...the Western intervention could result in a “stalemate” between Gaddafi and the rebels, with each holding on to part of the country. “If it is, so be it,” he said. “That wouldn’t be desirable, but a stable outcome where they weren’t killing each other would in a sense be one way of achieving the humanitarian objective.

Det är också ett end-state som uppfyller målsättningen i UNSCR 1973, även om det kanske inte är önskvärt. 

/ Commander

10 kommentarer:

 1. Inledningsvis - vi bör rätta till det här med kvinnliga stridspiloter.

  Glädjande nog har vi sedan något år tillbaka en kvinnlig ubåtschef. Det är skönt att det går framåt.

  Angående Tomahawk-missiler så hade det varit ett effektivt verktyg i marinens arsenal. Det pågår ju tester med landattackförmåga med RBS15 som har helt makalös precision.

  En gång i tiden minns jag att det var på gång att skapa en RBS15-version som skulle kunna skjutas som en torped för att gå ett antal mil och sedan gå upp i luftfasen och agera kryssningsmissil. Vad hände med detta? Någon som vet?

  Rent systemmässig är detta nog ett rätt så billigt och effektivt system vilket också skulle kunna minska risknivån för enheter som ska upprätthålla t.ex. en NFZ.

  SvaraRadera
 2. Kanske lite vid sidan av, men kan du berätta mer om utvecklingen av RBS15? Makalös låter bra, men sökare, navigeringssystem och mot vilka mål? SEAD?

  SvaraRadera
 3. Commander: Precis som du skriver är ett oavgjort scenario helt godtagbart enligt resolutionen och man bör fundera över alternativet att inte ha fått någon resolution alls, där Gadaffi så småningom hade segrat och hämnats på civilbefolkningen.

  Naturligtvis hade ett klarare end-state varit önskvärt.

  SvaraRadera
 4. On a side note: are we going to see the Gripen in action over Libya?

  Every other potential replacement for the air forces in Norway, Denmark and the Netherlands is flying over Libya.

  SvaraRadera
 5. @ GvG:
  Hopefully, but the Government is hesitating for some reason. All the parties in Parliament, except the right wing extremists, support the operation. The aircraft, crews and support are in high readiness, ready to go. We’ll have to wait and see…

  / Commander

  SvaraRadera
 6. "...the Western intervention could result in a “stalemate” between Gaddafi and the rebels, with each holding on to part of the country. “If it is, so be it,” he [en brittisk parlamentsledamot]said."

  Han tänkte som en tröskmaskin.

  Nu är ju uppgiften att skydda befolkningen mot övergrepp och egentligen inget annat. Med en delning av landet, så kvarstår uppgiften. Det är väl i de Kadaffibehärskade områdena som Kadaffitrupperna begår övergreppen?

  Det är den här typen av "tänk" som oroar, när det gäller utvecklingen av den här operationen.

  SvaraRadera
 7. @GvG:
  Every competitor? I can't see any JSF/F-35 over Libya..

  SvaraRadera
 8. Jag skiter högaktningsfullt huruvida det är män eller kvinnor som bemannar våra Gripen plan.

  Om det är så att det är få kvinnor som vill bli stridspiloter och inga som uppfyller kraven. Då får det helt enkelt vara så, det viktigaste är att piloten är duktig.

  SvaraRadera
 9. @ Sumatra:
  Jag var beredd att erkänna att jag tänkte som en tröskmaskin jag med. MEN - en del av Libyens befolkning står de facto på Khadaffis sida. När det eventuella dödläget infunnit sig borde alla oppositionella vara utanför Khadaffi-kontrollerade områden medan de Khadaffitrogna är innanför. Det är svårt att se att han skulle skicka stridsflyg, pansar och artilleri mot de trogna varför de också är "skyddade", även om de inte är fria från Khadaffis diktatur. De oppositionella borde, i ett sådant dödläge, vara utom räckhåll för Khadaffi och därmed skyddade - ergo: UNSCR 1973 uppfylld.

  Eller tänker jag fel?

  / Commander

  SvaraRadera
 10. @ Göran:
  Den robot som Klart Skepp hänvisar till är troligen RBS 15 Mk III som har landattack-kapacitet och som varit i produktion sedan 2004, tyvärr endast för exportmarknaden. Låter som ett mycket bra alternativ även för svenska FM. Exakt hur roboten navigerar, hur målsökaren fungerar och lämplig taktik bör vi inte diskutera här.

  http://www.saabgroup.com/en/Air/Weapon_Systems/Air_to_Surface_Weapon_Systems/RBS15_Mk3_Surface_to_Surface_Missile_SSM/

  http://en.wikipedia.org/wiki/RBS-15

  / Commander

  SvaraRadera