Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 24 mars 2011

Närblockad av Libyens hamnar

Hemsidan Navynews.co.uk rapporterar om de brittiska enheternas insatser för att upprätthålla embargot mot Khadaffi och förhindra att regimens örlogsfartyg fortsätter anfallen mot civila i de rebellkontrollerade områdena.

De två fregatterna HMS Westminster och HMS Cumberland påbörjade i fredags insatsen att genomdriva UNSCR 1973. Innan säkerhetsrådet fattade beslut om resolutionen hade Khadaffis örlogsfartyg använts för att bombardera mål i rebellkontrollerade områden. Efter att resolutionen trätt i kraft har diktatorns fartyg visat “a very marked reluctance to leave their bases".

Kommendör Karl Evans, operationsofficer på Marinstaben, säger: "We had seen Libyan surface ships used to shell shore positions. That's now stopped. Our ships and their capabilities may well be a factor in why that's stopped."

Utöver att förhindra att regimtrogna sjöstridskrafter anfaller befolkningscentra och andra civila mål upprätthåller styrkan även embargot enligt UNSCR 1973 som syftar till att stoppa införsel av vapen till Libyen. Därutöver fyller fartygen en viktig funktion som sensorplattformar för den samlade insatsen. De använder därvid hela sin sensorpark för att insamla underrättelser om aktiviteterna iland, troligen främst luftspaningsradar, signalspaningsanläggningar och elektrooptiska sensorer.

Ubåten HMS Triumph, som avfyrade de första brittiska vapnen i lördags i form av Tomahawk kryssningsmissiler, kvarligger i området beredd på nya vapeninsatser, skulle behovet uppstå.

HMS Westminster och HMS Cumberland  är on station utanför den libyska kusten med hög beredskap att möta eventuella hot från Khadaffi-trogna styrkor.

När får vi se svenska ytstridsfartyg lösa samma uppgift?

/ Commander

2 kommentarer:

 1. "När får vi se svenska ytstridsfartyg lösa samma uppgift?"

  Svenska korvetter tål ju inte ens finkalibrig eld så skicka dom till Libyen är väl riskabelt?

  Det enda vi har som duger i sjökrig är väl bara ubåtarna?

  Varför rustade våra politiker ned Sveriges krigsmakt? Det är en fråga ni borde ge oss ett svar på.

  När jag var ung och gjorde värnplikten sa en officer att Sverige kunde mobilisera 1,2 miljoner man (med reserver). Vi hade över 1000 plan i flygförsvaret m.m m.m.

  Jag kommer att gräma mig över vårt usla nutida försvar tills den dag jag dör.. Till allt elände hör att jag är gotlänning och när ryssen kommer (och det gör han snart) så har jag bara en högaffel att försvara mig med. Bössa får man ju inte ha om man är svensk och icke jägare. Fy f*n.

  Per

  SvaraRadera
 2. @ Per:
  Tack för dina kommentarer. Till saken hör att det i dagsläget inte finns några bepansrade fartyg kvar i världen och även de brittiska fregatterna är känsliga för finkalibrig eld. Lösningen är att inte låta en motståndare komma så nära att fartyget är inom porté för finkalibrig eld.

  När det gäller varför våra politiker rustade ned Sveriges krigsmakt är det bättre att ställa den frågan till dem. Att vi hade 1000 flygplan och kunde mobilisera uppåt en miljon man var närmast en följd av (försenad) upprustning efter VK2. Decennier av minskande försvarsanslag sedan dess har resulterat i en gradvis reducering av våra stridskrafter. Kvalitén är hög men antalet alltför lågt.

  Våra kvarvarande ytstridsfartyg är dock synnerligen lämpade för att upprätthålla ett embargo som UNSCR 1973 ger mandat till.

  / Commander

  SvaraRadera