Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

torsdag 9 december 2010

Kinesisk diplomati

En representant för den kinesiska regeringen, Dai Bingguo, besökte under torsdagen Kim Jong-il i Pyongyang.

Enligt uppgift skall de ha "reached consensus on bilateral relations and the situation on the Korean Peninsula after candid and in-depth talks."

Kavajhytt eller löften om stöd?

Besöket kan ses som ett svar på internationella påtryckningar mot Kina att utöva sitt inflytande över Nordkorea för att förmå den krigiska regimen att avstå från fortsatta provokationer.

Dai har enligt uppgift även besökt den sydkoreanske presidenten Lee Myung-bak för att diskutera medel för att minska spänningen på den koreanska halvön.

Nästa vecka uppges en amerikansk delegation besöka Kina för att förmå dem att ta ett större ansvar visavi Pyongyang.

Sydkorea och Japan fortsätter att stärka banden mellan nationerna. Under dagen reste Sydkoreas vice försvarsminister till Tokyo för samtal med sin japanska motsvarighet för att utbyta tankar kring Nordkoreas kärnvapenprogram och de regionala spänningarna och för att diskutera sätt att stärka det bilaterala försvarssamarbetet.

Återstår att se vad dessa diplomatiska ansträngningar leder till.

Under tiden fortsätter den amerikansk-japanska övningen Keen Sword 2011 i regionen. Amiral Mike Mullen undersöker vid sitt besök i Sydkorea möjligheterna till gemensamma övningar mellan USA, Japan och Sydkorea. De möter dock hinder, dels i den japanska konstitutionen och dels i det sydkoreanska historiska arvet i form av den brutala japanska ockupationen 1910-1945.

"It's not even a subject of consideration," uppges en sydkoreansk representant ha framfört.


/ Commander

1 kommentar:

  1. har verkligen nordkore den teknologiska kunnskapen. nordkorea är ett uland där folket lever i missär. detta är ett land som har ett system och ledarskap som beter sig helt sjukligt det behöver man ej vara läkare för diagnosiera. detta betende är ej normalt.skulle det visa sig att dom är friska. borde dom ställas inför krigsrätt för brott mot mänskligheten.och föras till galgen.

    SvaraRadera