Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

måndag 13 december 2010

Ryssland kritisk till Nordkorea

Ryssland riktade på måndagen ovanligt öppen kritik mot Nordkorea, rapporterar TT.

Utrikesminister Sergej Lavrov uttryckte i Moskva för sin nordkoreanska kollega Pak Ui-Chun "djup oro över information om kapacitet för urananrikning i industriell skala i Yongbyon", rapporterar ryska UD.
Lavrov kritiserade också Nordkoreas beskjutning av den sydkoreanska ön Yeonpyeong.

Moskva har tidigare liksom Peking haft varma relationer med Nordkorea.

Hur skall detta tolkas?

/ Commander

1 kommentar:

 1. Manchuriet, Kina, Ryssland, Japan och Korea är de traditionella historiska aktörerna i detta stökiga hörn av världen. På något sätt verkar alla ligga i någon sorts konflikt med alla, i olika grader av intensitet under olika tidsepoker. En titt på kartan ger som vanligt en bra överblick.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Manchuriet

  Manchuerna har genom historien i omgångar erövrat hela eller delar av Kina, senast på 600-talet. Manchuriet har senare delats eller erövrats på olika sätt av Kina, Ryssland och Japan, bl.a. i samband med att Japan segrat i Kinesisk-Japanska kriget i slutet av 1800-talet och även i det Rysk-Japanska kriget i början av 1900-talet samt inte minst i samband med WWII. Sedan har vi Japans ockupation av Korea före och under WWII, följt av Det Glömda Kriget, Koreakriget på 50-talet med USA som ny aktör i området.

  Nu laddar alla upp igen, fast den här gången har vi tre kärnvapenmakter med i ekvationen. En riktig soppa. Vart hän går händelseutvecklingen, är frågan för dagen.

  Kina och Ryssland har under 1900-talet haft skakiga relationer, än samarbete och än på gränsen till krig. Det Moskva som hade varma relationer med Nordkorea var huvudstad i Sovjetunionen. Moskva som huvudstad i Ryssland har inget att vinna på ett krig på Koreahalvön, där kanske USA och Kina står på varsin sida.

  SvaraRadera