Kontakt

Kontakta Commander: commanderslog [at] hotmail.se

måndag 9 maj 2011

Marin informationsspridning

Fick en kommentar från en kollega angående senaste inlägget rörande Libyen, där han hävdar att minröjningsfartyg typ KOSTER är det bäst beväpnade minröjningsfartyget i världen. Det kan vara svårt att väga, mäta och jämföra men utan tvekan har KOSTER ett effektivt skydd mot såväl luft- som ythot.

Kollegan fortsätter:

Som du kanske läst erhöll 4.sjöstridsflottiljen en del kritik i veckan som gick på grund av att det fälldes sjunkbomber...

Bifogar flottiljchefens veckobrev - där står det att läsa att just nämnda mröjftg hittade en skarp WW2 mina i veckan som gick samt oskadliggjorde densamma - skulle ju vara fint om sådan nyhet nådde media istället för all kritik som vi jämt dras med....

Håller med helt och fullt! De marina förbanden har ett stort och växande behov av att förmedla såväl positiva som negativa nyheter till allmänheten. Särskilt som den marina verksamheten i huvudsak bedrivs utom synhåll för huvuddelen av såväl medborgare som journalister. De sjögående förbanden får inget eller mycket lite gratis när det gäller informationsspridning. Det krävs aktiva åtgärder för att informera om vad, hur och varför vi gör det vi gör.

En kanal som står till förfogande är respektive förbands hemsida på http://www.forsvarsmakten.se/. När man tittar på hur många inlägg och artiklar som publiceras där ser man att det är en kanal som inte används i tillräcklig omfattning. De tre sjögående flottiljerna har tillsammans FYRA inlägg hittills under "nyheter från förbandet" 2011. Inte ett ord om hittade minor där inte...

De veckobrev som chefen 4.sjöstridsflottiljen skriver är ett mycket bra sätt att informera om vad som händer vid förbandet. Där kan chefen ge sin syn på olika frågor och informera om och kommentera den kommande utvecklingen. Tyvärr sprids det inte till intresserade utanför förbandet och det berör endast en del av marinen. Därför finns det behov av en Marinblogg, motsvarande den som FVI startat för den flygande delen av Försvarsmakten.

Avslutar med ett citat från C4 veckobrev 6 maj om nyss nämnda minfynd:

Det har även kommit in rapport att HMS Koster har lokaliserat och oskadliggjort en skarp mina från andra världskriget. Detta är troligen en hittills försvunnen minlinje som nu ska undersökas. Bra jobbat. Att under pågående övning genomföra en insats visar ånyo att vi är ett förband som är omedelbart tillgängligt för insatser. I vår verklighet levererar vi ständigt effekt i form av bland annat havsövervakning, minröjningsinsatser och sjöfynds- och ammunitionsröjningsuppdrag.

Sådant hade varit bra att kunna informera allmänheten om...

/ Commander

3 kommentarer:

 1. Bra där Commander, vi måste hjälpas åt att visa våra uppdragsgivare att vi inte endast är en utgiftspost i statsbudeten. Skulle inte Veckobrevet kunna bli en start på en Marinblogg?

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 2. http://klartskeppnu.blogspot.com/2011/05/det-har-kommit-till-min-kannedom.html

  Hej Commander.

  Jag ser också C 4.Ssflj veckobrev som ett bra underlag till en marinblogg. Tills dess försöker jag lägga upp lite godbitar på Klart Skepp.

  SvaraRadera
 3. @ J.K:
  Helt klart är de veckobrev som skrivs ett bra medel för att sprida information om marinens verksamhet och de utgör en bra start på en marinblogg. Nackdelen är att de endast når en begränsad läsekrets, att de endast berör delar av marinen och att de inte medger dialog.

  Jag ser framför mig en blogg som drivs av MI eller en handläggare i MI närhet och där högre marina chefer på HKV tillsammans med de marina förbandscheferna har skrivrättigheter. Vi får väl se om de nappar.

  @ Klart skepp:
  Keep it coming!

  / Commander

  SvaraRadera